De Nederlandse Liederenbank is een wetenschappelijke databank met meer dan 170.000 Nederlandse volksliedjes (varianten inbegrepen) van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.
De databank is online te raadplegen:
Nederlandse Liederenbank
De verzameling bevat vele genres: liefdesliedjes, historische liederen, zeemansliedjes, lenteliedjes, herdersliederen, kinderliedjes, straatliederen, spotliedjes, geuzenliederen, sint-nicolaasliedjes, kerstliederen, heiligenliederen, religieuze liederen - en nog veel meer.
De gebruikte bronnen zijn onder meer: (historische) liedboekjes, middeleeuwse handschriften, (historische) tijdschriften, verzamelingen liedblaadjes, handschriftenverzamelingen uit de 19e eeuw en bandopnames van het radioprogramma Onder de groene linde (20e eeuw). Zie uitgebreide toelichting bij enkele bronnen: Bronnen en vindplaatsen.
De verzameling liedjes is compleet vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1600 (gebaseerd op het bibliografische naslagwerk: het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600, 2001). Uit latere eeuwen zijn de gebruikte bronnen niet compleet (er worden nog altijd bronnen ontsloten in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek).
Het grootste gedeelte van de liedjes is beschreven (beginregel, refreinregel, tekstdichter, bron, enz.) maar heeft geen volledige liedtekst online. Voor een groeiend aantal liedjes wordt de liedtekst toegevoegd, met hulp van de Koninklijke Bibliotheek (op DBNL, de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren). Ook wordt waar mogelijk afspeelbare muziek toegevoegd.
Alle versies van een bepaald lied zijn aan elkaar gekoppeld, en ook gelijke melodieën zijn aan elkaar gelinkt. Het is tevens mogelijk om in de Nederlandse Liederenbank te zoeken naar gelijke versvormen, om zo contrafacten van liederen te vinden.
De Nederlandse Liederenbank is voortgekomen uit het Nederlands Volkslied Archief. Het is een onderdeel van het Meertens Instituut, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur. Het Meertens Istituut is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
Toelichting
Deze website met volksliedjes van In de Overtuin heeft gebruik gemaakt van de Nederlandse Liederenbank voor het vinden van betrouwbare vindplaatsen van volksliedjes in liedboekjes.
Ook informatie over het de tekstdichter, componist of de minimale ouderdom van een lied, kon deels worden achterhaald dankzij de Nederlandse Liederenbank (daarnaast is gebruik gemaakt van liedboekjes in ons bezit).
|