naambordje van nederlandse liedjes liedjessite liedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !
Home

Volksliedjes A
Volksliedjes B
Volksliedjes C
Volksliedjes D
Volksliedjes E
Volksliedjes F
Volksliedjes G
Volksliedjes H
Volksliedjes I
Volksliedjes J
Volksliedjes K
Volksliedjes L
Volksliedjes M
Volksliedjes N
Volksliedjes O
Volksliedjes P
Volksliedjes R
Volksliedjes S
Volksliedjes T
Volksliedjes U
Volksliedjes V
Volksliedjes Wa  /  Wi
Volksliedjes IJ
Volksliedjes Z

Wilhelmus
Volkslied provincies
Oranje boven
Sinterklaasliedjes
Kerstliedjes
Kerstliedjes (vervolg)
Jaarfeesten
Canons

Zoek op alfabet / thema / of op chronologie
Nederlandse Liederenbank

Wetenschappelijke databank Nederlandse volksliedjes


 De Nederlandse Liederenbank is een wetenschappelijke databank met meer dan 170.000 Nederlandse volksliedjes (varianten inbegrepen) van de Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.


De databank is online te raadplegen:

Nederlandse LiederenbankDe verzameling bevat vele genres: liefdesliedjes, historische liederen, zeemansliedjes, lenteliedjes, herdersliederen, kinderliedjes, straatliederen, spotliedjes, geuzenliederen, sint-nicolaasliedjes, kerstliederen, heiligenliederen, religieuze liederen - en nog veel meer.


De gebruikte bronnen zijn onder meer: (historische) liedboekjes, middeleeuwse handschriften, (historische) tijdschriften, verzamelingen liedblaadjes, handschriftenverzamelingen uit de 19e eeuw en bandopnames van het radioprogramma Onder de groene linde (20e eeuw). Zie uitgebreide toelichting bij enkele bronnen: Bronnen en vindplaatsen.


De verzameling liedjes is compleet vanaf de middeleeuwen tot het jaar 1600 (gebaseerd op het bibliografische naslagwerk: het Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600, 2001). Uit latere eeuwen zijn de gebruikte bronnen niet compleet (er worden nog altijd bronnen ontsloten in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek).


Het grootste gedeelte van de liedjes is beschreven (beginregel, refreinregel, tekstdichter, bron, enz.) maar heeft geen volledige liedtekst online. Voor een groeiend aantal liedjes wordt de liedtekst toegevoegd, met hulp van de Koninklijke Bibliotheek (op DBNL, de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren). Ook wordt waar mogelijk afspeelbare muziek toegevoegd.


Alle versies van een bepaald lied zijn aan elkaar gekoppeld, en ook gelijke melodieën zijn aan elkaar gelinkt. Het is tevens mogelijk om in de Nederlandse Liederenbank te zoeken naar gelijke versvormen, om zo contrafacten van liederen te vinden.


De Nederlandse Liederenbank is voortgekomen uit het Nederlands Volkslied Archief. Het is een onderdeel van het Meertens Instituut, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur. Het Meertens Istituut is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.
Toelichting


Deze website met volksliedjes van In de Overtuin heeft gebruik gemaakt van de Nederlandse Liederenbank voor het vinden van betrouwbare vindplaatsen van volksliedjes in liedboekjes.


Ook informatie over het de tekstdichter, componist of de minimale ouderdom van een lied, kon deels worden achterhaald dankzij de Nederlandse Liederenbank (daarnaast is gebruik gemaakt van liedboekjes in ons bezit).
straatzangers nederlandse liederenbank

Johan van Hell, Straatzangers (1928),
Nederlandse Liederenbank. 


       


Kinderliedjes       Popliedjes       Dutch folk songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon